Kaj je Microtransat Challenge?

Kaj je Microtransat Challenge?

Izziv Microtransat sta leta 2005 zasnovala dr. Mark Meal (Univerza v Aberystwyth-u) in Dr. Yves Briere (Institut Supérieure de l'Aéronautique et de l'Espace - ISAE). Cilj izziva je izdelava plovila, ki bo lahko samostojno prejadralo Atlantski ocean. Prvi odziv na izziv je bila leta 2010 spravljena jadrnica univerze v Aberysrwyth-u, ki je svojo pot končala, ko je po 18 dneh izgubila signal in potonila v Atlantiku. Izziv in laskavi naslov prve jadrnice, ki ji je to uspelo, so po letu 2010, skušali doseči še 8- krat, a vedno neuspešno.

Gre za tehnično izredno zahteven projekt, ki zahteva izdelavo trdnega in stabilnega plovila, ki je poleg tega, da mora kljubovati ostrim vremenskim razmeram, tudi tako pametno, da lahko samostojno krmari in jadra. Plovilo lahko poganja izključno veter. Energije vetra ni dovoljeno pretvarjati v električno energijo, ki bi služila za pogon, je pa z njo dovoljeno napajati elektronske sisteme znotraj plovila. Več kot 5000 kilometrov dolgo pot pa mora plovilo opraviti v manj kot 4 mesecih.

S projektom želimo povezati študente različnih tehniških fakultet in jim pokazati tako poteka delo na interdisciplinarnem projektu. Študenti bodo, poleg tehničnega znanja za uspešno dokončanje projekta morali sodelovati z vrstniki iz različnih fakultet. Naučiti se bodo morali komunicirati v svoji ekipi, med ekipami in s podjetji, ki bodo v projektu sodelovala. Projekt sam predstavlja učno platformo, ki bo kasneje mladim diplomantom omogočala lažji prehod iz fakultete v podjetje.