Energija

Energija

V skupini energija se ukvarjamo predvsem s pridobivanjem energije za poganjanje vseh nadozrnih in krmilnih sistemov na jadrnici.

Glavni vir električne energije bodo sončne celice, ki bodo nameščene po krilih in na palubi. S pomočjo regulatorja, ki smo ga izdelali sami, bomo iz sončnih celic pridobili čimveč energije. Le-to bo jadrnici omogočalo, da bo lahko posredovala podatke o lokaciji in plula po načrtovani poti tudi ob oblačnem vremenu. Za shranjevanje električne energije bodo skrbele 4 LiIon baterije, ki bodo nameščene v trupu. Pri izdelavi regulatorja sodelujemo predvsem z Laboratorijem za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer nas pri našem delu usmerjajo in svetujejo na podlagi svojih predhodnih izkušenj.

Sončne celice želimo vgraditi v krilo in v palubo, tako, da bi se čimbolj izognili dodatnim zunanjim zaščitam, ki bi dodatno obtežila jadrnico.

Glavna problema, ki smo ju že rešili sta bila izbira napetosti glavnega sistema ter izbira ustreznih gibljivih sončnih celic: za napetost glavnega sistema smo izbrali napetost 24 V, ker aktuatorji, ki so največji porabniki, delujejo na tej napetosti. Uspelo nam je najti tudi gibljive celice z velik izkoristkom. V izdelavi sta še dva pretvornika (iz 24 V na 12 V in iz 12 V na 5 V), ki jih bomo izdelali sami, saj na trgu skorajda ni primernih pretvornikov za naše potrebe. Poskrbeti moramo tudi za to, da se bo sončne celice obremenjevalo tudi v primeru, ko bodo baterije polne.